נשות הברזל….

מה בין מרגרט תאצ’ר ליעל אנדורן?

שתיהן נשות ברזל, כמו נשים רבות וטובות בתפקידים בכירים. שתיהן נתקלו במורכבות במימוש מלוא מלוא הטווח של מנהיגותן, כי ההגמוניה הגברית מצמצמת את יכולתן של נשים שמגיעות לפיסגה לממש את מנהיגותן הנשית. ושתיהן מתרסקות על מצוק זכוכית….

ההבדל הוא שליעל אנדורן יש עוד שנים רבות של הובלה באפקטיביות, ולמרות שגם היא תידרש להתבסס בעיקר על החלקים הגבריים באישיותה על מנת לשרוד ולנהל את משרד האוצר, יש לה עדיין סיכוי להיות לא רק אשת ברזל, אלא גם להתחבר לחלקים הנשיים של מנהיגותה.

מאת ד”ר מיכל חמו לוטם, מנכ”לית המכון למנהיגות וממשל

השבוע נפטרה מרגרט תאצ’ר, ראש ממשלת בריטניה משך 3 קדנציות, שתרמה תרומה אדירה לכלכלתה, וכן, גם היתה שנויה במחלוקת. במקביל יעל אנדורן מונתה כמנכלית משרד האוצר, תקרת זכוכית נוספת שנשברה לטובת ניהול נשים. מהלך חשוב ונכון של לפיד, שמינה לראשונה מנכ”לית אישה להוביל את המשרד החשוב הזה.

אני מכירה את אנדורן , וכמותה עוד מספר לא מבוטל של נשים ששברו תקרות זכוכית ניהוליות ומנהיגותיות בציבור הישראלי. נשים חדות מחשבה וחריפות שכל; מהירות החלטה ועמידות ללחצים. הבנתי השבוע כי לרבות מהנשים הללו אכן ניתן להצמיד את הכינוי “נשות ברזל” שהוצמד לתאצ’ר. וההסבר: בכל אישה ואדם מצויים חלקים נשיים וגבריים, וכך גם אצל כל מנהל ומנהיג. היכולת להתבסס על שני החלקים הללו לאור הסיטואציות וההקשרים השונים מבטיחה טווח ניהול ומנהיגות רחב יותר. החלק הגברי בכל מנהל ומנהיג הוא החלק “הברזלי” המופיע כחזק, קשוח, בטוח בעצמו, ולא מתפשר. החלק הנשי הוא דמוקרטי, מאפשר, משתף, מתייעץ, ופתוח.

ועוד הבנתי כמה רחוק עדין השוויון בין נשים לגברים, כי על מנת לשרוד ולהתקדם בעולם של ניהול גברי הנשים המוצלחות הללו אכן חייבות להיות מברזל, קרי להוביל ולנהל בעיקר בכלים גבריים. חס וחלילה להן מלהתבסס על מנהיגותן הנשית, הן תיתפסנה כחלשות בעולמות הגבריים בהן הן מצויות. כך, למרות שמנהיגות נשים ידועה כיותר אפקטיבית בהיותה דמוקרטית ומשתפת, אנו מפסידים חלקים ממנה – בשל אי השיויון. מפסידים מנהיגות שהיא אפקטיבית הרבה יותר, כי היא מאפשרת קבלת החלטות טובה יותר, על בסיס חכמה של אנשים רבים יותר, ולכן מאפשרת ניווט במורכבות. בנוסף מנהיגות משתפת מאפשרת רתימת נבחרות של מנהיגים להובלת מגה שינויים,קרי שינויים רחבים עמוקים וארוכי טווח.

וכך, ההגמוניה הגברית מצמצמת את יכולתן של נשים שמגיעות לפיסגה לממש את מלוא הטווח של מנהיגותן, ולהוביל באפקטיביות, כי הן נדרשות להתבסס בעיקר על החלקים הגבריים באישיותן על מנת לשרוד ולנהל.

תופעה כואבת נוספת שנחשפת שוב עם מינויה של אנדורן היא תופעת מצוק הזכוכית. אמנם תקרת הזכוכית שוב נשברה במינוי מבטיח זה, אך מצוק זכוכית מחכה לה לאנדורן עם כניסתה לתפקידה. ומה הוא אותו מצוק זכוכית? מחקרים הראו כי בעוד ההנחה הרגילה באיתור מועמדים לתפקידי ניהול בכירים היא “חשוב ניהול – חשוב גבר”, הרי בחברות בנסיגה או משבר המצויות על פי פחת התפיסה משתנה. בימים כתיקונם יש פרדיגמה ש-‘Think manager think male’, אך בעתות משבר הפרדיגמה השלטת היא: ‘Think crisis think female’.  המצוק מגיע במצבי משבר, אז נוטים יותר לגייס נשים לתפקידי ניהול… ולאחר מכן משווים את ביצועיהן לגברים בחברות “רגילות”. הממצאים מראים כי הנשים דווקא תרמו יותר לשיפור בהישגי החברות שקיבלו, כשהן מונו לתפקידים בכירים כאשר הארגון היה במשבר ובנסיגה כלכלית.

ולאנדורן מחכה לא משרד אוצר אלא כלכלה שלמה במשבר. מצוק זכוכית חלקלק במיוחד בצורת גירעון תקציבי קיצוני שעלול למלכד את כהונתה כמנכלית משרד האוצר. סביר שמה שהגברת המוכשרת הזו לא תעשה – היא נועדה להיות מותקפת, דבר שעלול לגרור אותה עוד יותר להסתמך בלעדית על החלקים הגבריים שביכולות הניהול וההובלה שלה, ולצמצם את טווח המנהיגות שלה, ואת יכולות ההיועצות וקבלת ההחלטות החשובות אותן נדרש לקבל בימים מורכבים אלה.

אז נאחל לה לאנדורן, ולכל הנשים בעמדות הובלה, שלא תישכחנה כי העוצמות שלהן מצויות הן בהישענות על יכולות הניהול והניהוג הגבריות, והן על אלה הנשיות.

בהצלחה.

שלכם ובשבילכן

ד”ר מיכל חמו לוטם

2 תגובות
  1. Avital Yogev
    Avital Yogev אומר:

    אהבתי את ההשוואה ואת האבחנות. מאחלת לנו, נשות המדינה, הצלחה ליעל אנדורן.
    מיכל, מדוע כתבת מתחת לתמונתה של תאצ’ר “אשת ברזל לא מבחירה”? האם אישה חזקה כמוה באמת נאלצה להיות כה קשוחה בעמדותיה?

    הגב
    • ד"ר מיכל חמו - לוטם
      ד"ר מיכל חמו - לוטם אומר:

      תודה אביטל,
      תאצ’ר לא יכלה לבחור כי בסביבה הגברית בה היא פעלה, למעשה הגמוניה הגברית, ורק קשיחות נחשבת, היא היתה חייבת להתחבר בעיקר לחלקים הברזליים שבאישיות והמנהיגות שלה, ואין לגיטימציה להחבר למנהיגות הנשית שלה…. זה קורה לנשים רבות גם כיום, ככל שהן בתפקיד בכיר יותר – הן הופכות “גבריות” יותר וקשוחות ויוצאות בעיקר הצדדים האלה שלהן כמנהלות ומובילות. מצער… זה המילכוד שמחכה לאנדורן, ולנשים רבות בדרגי ניהול בכירים

      הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*